PaintLab: onze Virtual Reality Painting app!

Posted on mrt 10, 2016 in Virtual Reality

Tijdens een live uitzending met Patrick Lodiers op Radio BNR onze nieuwe Virtual Reality applicatie PaintLab gelanceerd! De VR App voor de HTC Vive waarmee je kan dansen, 3D-Schilderen en fysiek vrij rond kan lopen.  

[Update september 2016We hebben inmiddels op het Lowlands Festival 2016, De Nacht van Kunst en Wetenschap en innhet Groninger Museum gestaan!]

Virtual Reality kunst

Om de potentiële impact van ‘VR’ en nieuwe technologie te illustreren, gaf ik vorige week eveneens een presentatie op het Virtual Revolution evenement in Veldhoven, samen met graffiti artiest Caspar van Adrichem. Ik vertelde over dee manier waar Virtual Reality een bijdrage kan leveren aan betere zorg in binnen- en buitenland.

Hij maakte tijdens de presentatie gebruik van onze Virtual Reality App genaamd PaintLab, om een Volkswagen busje om te toveren tot een hippie-busje met bloemen en smileys.
Ik tekende tijdens het evenement een dinosaurus, superman en een slang:

Hoe werkt PaintLab?

In onderstaande Mixed Reality video leg ik uit hoe PaintLab werkt:

De HTC Vive bestaat uit een PC met een krachtige grafische kaart, twee infra-rood laser ensoren, een VR-bril met een ingebouwd beeldscherm en twee ‘afstandsbedieningen’ (controllers). 

Dit ben ik met de HTC Vive op tijdens het PaintLabben

Fysiek en in Virtual Reality bewegen

De bewegingen die de bril en controllers maken worden vertaald naar de virtuele wereld die wij hebben ontwikkeld. Dankzij deze ‘tracking’ technologie kan je dus rondlopen, bukken, springen en draaien in de virtuele wereld, terwijl je 3D-schildert! Bewegingen worden real-time vertaald, dus er is vrijwel geen vertraging, wat bijdraagt aan het realisme van de ‘virtuele realiteit’ en het niet misselijk worden van gebruikers wanneer zij zich in de door ons geschapen ‘wereld’ wanen.

image

Iemand die PaintLab gebruikt op de beurs

Met de knoppen (triggers) op de controllers kan je met verschillende verfsoorten schilderen. Je kan met graffiti op objecten spuiten, kleuren selecteren en 3D objecten vormgeven uit de losse pols.

Wat is het plan met PaintLab?

Het eerste dat wij willen doen is ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen PaintLab kunnen ervaren. Tijdens Virtual Revolution kregen we niet alleen heel veel goede feedback en ideeën voor verdere ontwikkeling van de VR App. Met name de stralende gezichten die ons aankeken zodra gebruikers de HTC Vive van hun hoofd oplichtten, zijn een enorme motivatiebron om méér te doen met PaintLab voor culturele instellingen, vormgevers, kunstenaars, kinderen en andere doelgroepen.

Wil je PaintLab ervaren? 

Neem dan even contact met mij op. We kunnen langskomen met onze HTC Vive en PaintLab. Of ik laat je weten wanneer wij in de buurt zijn voor een groepsdemonstratie!