Google lanceert VR headset Daydream view

Posted on okt 5, 2016 in Virtual Reality

Google heeft dit keer geen kartonnen smartphone VR bril, maar een hoge kwaliteit Virtual Reality headset aangekondigd genaamd Daydream View. De nieuwe Pixel smartphone die draait op Nougat, de laatste versie van het Android besturingssysteem, ondersteunt eveneens als eerste telefoon Daydream, het Virtual Reality platform van Google.

De Daydream View gaat 79 dollar kosten en wordt in de VS verkrijgbaar in November. Bekijk hieronder de promo-video van Daydream View:

Bluetooth controller

in tegenstelling tot de GearVR van Samsung, heeft de headset geen ingebouwde touch pad of knoppen.
Er wordt een Bluetooth afstandsbediening bij geleverd met ingebouwde bewegingssensoren. Hiermee kan de gebruiker objecten selecteren, de controller gebruiken als wapen of ander gebruiksvoorwerp.

Alle ‘Daydream Ready’ smartphones zijn compatible met de Daydream View. Zodra de smartphones in de headset geplaatst worden, calibreert de headset met de smartphone, controller en activeert het Virtual Reality systeem.
Omdat de voorkant van de headset gesloten is, zullen Apps die gebruik maken van de front-camera niet werken.

Daydream View versus GearVR

Daydream View is deels open source, waardoor andere producenten zelf varianten op de VR Headset kunnen ontwikkelen en aanbieden.

Toen de Google Cardboard aangekondigd werd, de vorige headset van Google, werden er door talloze bedrijven alternatieve versies verkocht.
Met Daydream View lijkt Google te proberen om de prestaties van de Samsung GearVR te evenaren.

Samsung heeft een partneship met Oculus en ontwikkelde al diverse Apps, waaronder een Netflix Virtual Reality viewer. Apps voor de GearVR kosten meer dan voor de Google Cardboard, maar daar staat tegenover dat de headset met de extra sensoren een betere en hoogstaande belevenis biedt. De vraag is of Daydream View dezelfde beleving kan aanbieden. De headset heeft geen extra sensoren, maar de nieuwe Pixel smartphone heeft wel nieuwe sensors en biedt hogere beeldkwaliteit (2560 x 1440 pixels).

Omdat er nog veel meer smartphones komen die aangestuurd worden met Android Nougat, zijn deze allemaal compatible met Daydream View. Dat terwijl de GearVR momenteel alleen met een beperkt aantal recente Samsung smartphone modellen werkt.

Daydream View Apps

De Daydream View zal Apps aanbieden die vanuit het “Home” scherm te selecteren zijn. Google kondigde onder andere aan dat Netflix, HBO, Jaunt, Invasion!, Ocean Rift, New York Times, de Lego App Brickheadz, The Wall Street Journal en de Wizarding World met het Harry Potter thema zal aanbieden.

Eind dit jaar zullen meer dan vijftig partners Virtual Reality ervaringen aanbieden via het Daydream platform. Daarnaast biedt Google eigen Apps in VR aan waaronder YouTube, StreetView, Google Play Movies en Google Photos.